oförglömmliga svenska filmer


Rosa the movie
Rosa ska snart fira sin ettårsdag med pojkvännen Ville men det blir lite problem och Rosa blir ledsen och åker iväg på ett kollo. Ville åker ut och seglar men kommer snart på att han måste kämpa för Rosa, den som han verkligen älskar. Han smiter ifrån sin pappa och seglingen. Han stöter på många problem på vägen till Gotland. Under tiden på kollot träffar Rosa sin före detta bästis Jessica och killen Amir. Rosa ljuger ihop en historia om att hon ska spela in en skiva. Jessica vet att det inte är sant, men hon lovar att inte säga något. Ändå sprids ryktet. Rosa är fast i en knipa och bara en person kan rädda henne - VILLE! Men kommer han försent?


Hip hip hora
Sofie, Amanda och Emma har precis börjat sjuan och ser fram emot högstadiet med spänd förväntan. Mest nyfikna är de på skolans coolaste killar Mouse, Jens och Sebbe. Men högstadiet blir inte riktigt som de tänkt sig, på en fest blir Sofie alldeles för full och blir medvetslös, och Mouse och Jens tar förnedrande foton på henne. Snart har hela skolan sett bilderna och allting rasar samman.


Säg att du älskar mig
Filmen handlar om femtonåriga Fatou som i sin jakt på kärlek blir utsatt för ett fruktansvärt övergrepp. Efteråt vägrar hon erkänna för sig själv vad som har hänt, men till slut hinner sanningen i kapp henne och Fatous liv rasar samman.


Äntligen midsommar
Ett vackert sekelskifteshus på strandtomt, en svensk flagga vajar från en flaggstång framför huset. Vid den lilla träbryggan ligger en segelbåt förtöjd. Det här är skådeplatsen för vännernas årliga midsommarfirande hos Susanne och Emil. Sillunchen, bastun, femkampen och det nattliga nakenbadet är som vanligt förberett. Vännerna är samlade inklusive långväga amerikanska gästen Sam. Förväntningarna är delade - Micke ängslas över sin höggravida flickvän och snabbaste vägen till närmaste sjukhus, Eva söker förströelse efter uppbrottet från Patrick och Sam anländer med en bild av den svenska synden. Emils överraskning verkar dessutom kunna lyfta festen till oöverträffade höjder. Om nu allt hade gått som det var tänkt...


Linas Kvällsbok
15-åriga Lina går i nionde klass och bor i radhus med sin familj i Rödköping. Fortfarande är hon både okysst, oerfaren och har oskulden kvar. Detta vill hon ändra på och blir ihop med den äldre Danne trots att hon egentligen inte gillar honom, utan mest för att passa in bland sina kompisar, den snygga och populära Thea och den alternativa men våpiga Carro. Lina är övertygad om att Thea och Carro bara är med henne för att se bättre ut i jämförelse. I hemlighet är Lina förälskad i Ivar, en nyinflyttad sjundeklassare med vildvuxet hår och manchesterbyxor som bor på en husbåt med sin alternativa familj och som dessutom sjunger i kör. Lina och Danne dejtar och har fumliga och trevande sexförsök men Lina känner sig blyg, frigid, dum och ensam.


förortsungar
Detta är berättelsen om Amina och Johan som är hårdrockaren. Filmen handlar om hur deras vägar möts - ett möte som kommer att förändra bådas liv för alltid.


I taket lyser stjärnorna
Jenna går i sjuan och borde egentligen bara behöva oroa sig över brösten som aldrig växer, varför hon inte är lika populär som Ullis-"knullis" och hur hon ska få Sakke att bli kär i henne eller åtminstone upptäcka att hon finns. När Jennas mamma får cancer är de tvungna att flytta hem till mormor, som dessutom bor granne med Ullis. Ullis bor med sin alkoholiserade mamma, och mellan flickorna växer det fram en vänskap. Detta är en film om något av det svåraste som finns, att förlora någon man älskar till döden. Men det är också en film om vänskap, identitet och faktiskt om överlevnad.

Kommentera här: